Ανοικτά Μαθήματα - εθνική πύλη αναζήτησης

Τα Ανοικτά μαθήματα (Open Courses) συγκεντρώνονται σε μια πύλη, μέσω της οποίας είναι αναζητήσιμα όλα τα μαθήματα που διδάσκονται στα ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) και είναι ελεύθερα προσβάσιμα και δωρεάν διαθέσιμα στο Διαδίκτυο για όλους.

ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ

Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ είναι η βιβλιογραφική βάση δεδομένων που παρέχει άμεση ενημέρωση για νέες εκδόσεις βιβλίων στην Ελλάδα και λειτουργεί σήμερα υπό την ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Η βάση αναπτύσσεται από το 1998 και σήμερα περιέχει πάνω από 190.000 τίτλους έργων που εκδίδονται στην Ελλάδα.

Στη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ περιλαμβάνονται πλήρη βιβλιογραφικά στοιχεία (όπως τίτλος, συγγραφέας, εκδότης, φυσική περιγραφή, περίληψη, ISBN, ταξινομικός αριθμός κ.λπ.), εμπορικές πληροφορίες (όπως τιμή και διαθεσιμότητα), φωτογραφία εξωφύλλου και βιογραφικό σημείωμα, φωτογραφία και εργογραφία των συγγραφέων. Η βάση εξυπηρετεί την ηλεκτρονική αναζήτηση σε περισσότερα από 60 βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα.

Ευρετήριο Δωρεάν Ιστοτόπων

Best Free Reference Web Sites Combined Index

Η ALA (American Library Association) σε συνεργασία με την MARS (Machine-Assisted Reference Section Committee) και την RUSA (Reference and User Services Association) παρουσιάζουν ένα ευρετήριο με sites ελεύθερης πρόσβασης, τα οποία ήρθαν πρώτα στην κατατάξη με βάση τις αναφορες που έχουν γίνει για αυτά τα έτη 1999-2014. Περιλαμβάνονται δικτυακοί τόποι με περιεχόμενο επιστημονικού ενδιαφέροντος αλλά και δικτυακοί τόποι γνωστών εμπορικών οίκων. Παρατίθενται αλφαβητικά.

Ευρωπαϊκή Πύλη των Αρχείων

Η Ευρωπαϊκή Πύλη των Αρχείων παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες για το αρχειακό υλικό διαφορετικών Ευρωπαϊκών χωρών καθώς και πληροφορίες για αρχειακούς φορείς σε όλη την ήπειρο. Περιλαμβάνει υλικό των Γενικών Αρχείων του Κράτους καθώς και του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Οικοσκόπιο

Το Οικοσκόπιο του WWF Ελλάς είναι μια συγκεντρωτική απεικόνιση πληροφοριών για το ελληνικό περιβάλλον. Στόχος του είναι να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα άμεση, έγκυρη και κατανοητή πληροφορία για το περιβάλλον της χώρας μας.

Παγκόσμια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

Από τις 21 Απριλίου 2009 ξεκίνησε τη λειτουργία της η Παγκόσμια Ψηφιακή  Βιβλιοθήκη - World Digital Library (WDL) της Unesco.  Παρέχει πρόσβαση σε πλήθος βιβλίων, κειμένων αλλά και ηχητικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνεται σε διάφορες βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Για την αναζήτηση και πλοήγηση προσφέρονται 7 γλώσσες (αγγλικά, αραβικά, κινέζικα, ρώσικα, πορτογαλικά, ισπανικά και γαλλικά). Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και είναι καρπός της  συνεργασίας μεγάλων εθνικών βιβλιοθηκών και οργανισμών με την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Στόχος της είναι να αποτελέσει κοινό σημείο πρόσβασης σε μια ποικιλία πολιτισμικού υλικού ώστε να προαχθεί η παγκόσμια εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Περί Βιβλιοθηκών

Ο ιστότοπος «Περί Βιβλιοθηκών» αναπτύσσεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και αποτελεί έναν ψηφιακό χώρο που επικεντρώνεται στις βιβλιοθήκες και την ιστορία τους, στην παρουσίαση σπουδαίων συλλογών και προσωπικοτήτων που συνδέονται με τις βιβλιοθήκες σε Ανατολή και Δύση από την αρχαιότητα έως σήμερα. Φιλικός και λειτουργικός για τον χρήστη, προσφέρει έναν μοναδικό πληροφοριακό πλούτο, ο οποίος διαρθρώνεται στις εξής θεματικές ενότητες: Βιβλιοθήκες, Πρόσωπα, Αρχιτεκτονική, Φωτοθήκη, Βιβλιογραφία.

Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Μέσω του Συλλογικού Καταλόγου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών είναι δυνατή η ταυτόχρονη αναζήτηση στους on-line καταλόγους των περισσότερων ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της χώρας και τον κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη ενώ παρέχεται και μια σειρά εργαλείων σε βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων.

100 Search Engines for Academic Research

Η λίστα 100 Search Engines for Academic Research απαριθμεί μηχανές αναζήτησης σε επιστημονικό περιεχόμενο.

ERIC - Education Resources Information Center

Το ERIC - the Education Resources Information Center είναι μια on-line ψηφιακή βιβλιοθήκη σχετική με την εκπαιδευτική έρευνα και πληροφόρηση. Χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών Επιστημών των Η.Π.Α. και παρέχει άμεση πρόσβαση σε βιβλιογραφία για την εκπαίδευση, με στόχο να υποστηρίζει την έρευνα στο τομέα της εκπαίδευσης και να βελτιώσει τη πρακτική μάθησης, διδασκαλίας και λήψης αποφάσεων στην εκπαίδευση.

Europeana Collections

Μέσω της Europeana Collections μπορείτε να περιηγηθήτε σε πληθώρα βιβλίων, έργων τέχνης, εικόνων, κειμένων, βίντεο, ηχογραφήσεων από όλη την Ευρώπη.

GeoScienceWorld

GeoScienceWorld is a comprehensive Internet resource for research across the geosciences, built on a database of peer-reviewed journals and integrated with GeoRef. GSW is a registered non-profit organization.

GreekUsedBooks

Ο ιστοχώρος GreekUsedBooks στοχεύει στο να διευκολύνει την αγορά και πώληση πανεπιστημιακών βιβλίων μεταξύ φοιτητών.

Hypotheses

Η Hypotheses είναι μια πλατφόρμα δημοσίευσης ακαδημαϊκών blogs, διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ των ερευνητών σε πραγματικό χρόνο.

Internet Archive

Το Internet Archive είναι ένας μή κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε προκειμένου να αποτελέσει μια βιβλιοθήκη του διαδικτύου. Ο σκοπός του Internet Archive είναι να περέχει σε ερευνητές, ιστορικούς, ακαδημαϊκούς, σε ανθρώπους με αναπηρία και στο ευρύ κοινό, μόνιμη πρόσβαση σε ιστορικές συλλογές που υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή. Ιδρυθέν το 1996, το Internet Archive λαμβάνει δωρεές από το Alexa Internet και όχι μόνο. Στα τέλη του 1999, ο οργανισμός ξεκίνησε να επεκτείνεται σε πιο ποικίλες συλλογές. Αυτή τη στιγμή το Internet Archive περιλαμβάνει κείμενα, αρχεία ήχου, κινούμενες εικόνες και λογισμικό καθώς και αποθηκευμένες ιστoσελίδες. Παράλληλα παρέχονται εξειδικευμένες υπηρεσίες για άτομα με πρόβλημα όρασης και άτομα με αναπηρία.

Οδηγός χρήσης του Internet Archive

Old Maps Online

To Old Maps Online είναι μια μηχανή αναζήτησης 400.000 ιστορικών χαρτών που ψηφιοποιήθηκαν από υλικό που έδωσαν Αρχεία και Βιβλιοθήκες.

Oxford Index

Το ευρετήριο "Oxford Index" περιέχει μια συλλογή 1.000.000 περίπου τεκμηρίων που αντοιστοιχούν σε άρθρα περιοδικών, κεφάλαια βιβλίων, περιοδικά και βιβλία. Κάθε σελίδα του ευρετηρίου παρουσιάζει βασικές πληροφορίες για κάθε τεκμήριο (συμπεριλαμβανομένων της περίληψης και των λέξεων κλειδιών), βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να αξιολογησει τις πληροφορίες που ανακτά.

Προς το παρόν το Oxford Index ευρετηριάζει τις παρακάτω πηγές:

 • University Press Scholarship Online (including Oxford Scholarship Online) - a collection of more than 9,000 academic monographs from leading university presses worldwide
 • Oxford Handbooks Online - 3,400 articles from more than 100 research guides Oxford Journals content dating back to 1996 - over 400,000 scholarly articles
 • British Academy Publications Online - 100 titles in the humanities and social sciences
 • Oxford Islamic Studies Online - over 7,500 biographies, primary source documents, and chaptered works and two versions of the Qur'an
 • Oxford Biblical Studies Online - 6,000 A-Z articles in addition to six Bible texts, concordances, and more
 • Oxford Art Online, including Grove Art Online (nearly 45,000 biographies and signed entries) and the Benezit Dictionary of Artists (over 200,000 artist biographies)
 • Oxford Music Online, including Grove Music Online (65,000 biographies and signed entries)
 • American National Biography Online - over 18,000 biographies of men and women whose lives have shaped the American story
 • Oxford Dictionary of National Biography - nearly 60,000 biographies of those who influenced British history
 • Who's Who and Who Was Who - autobiographical entries for more than 130,000 persons noteworthy and influential in every area of public life
  Oxford Bibliographies - exclusive, authoritative research guides across 30 different subject areas and counting

SCImago Journal & Country Rank

Η πύλη SCImago Journal & Country Rank αφορά περιοδικά και επιστημονικούς δείκτες χωρών που περιλαμβάνονται στη βάση Scopus® του Elsevier. Αυτοί οι δείκτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτίμηση περιοδικών και ερευνητικής παραγωγής.