To Turnitin (Originality Check) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή/εργαλείο ανίχνευσης πιθανής λογοκλοπής που δεν απαιτεί καμία εγκατάσταση. Αντιπαραβάλλει τα υπό κατάθεση κείμενα των εργασιών και άρθρων με κείμενα από το διαδίκτυο, με δημοσιευμένες εργασίες (όπως άρθρα περιοδικών και βιβλίων), με τις εργασίες που έχουν κατατεθεί στη βάση του Turnitin από άλλους φοιτητές και με τις εργασίες που υπάρχουν στα ιδρυματικά αποθετήρια και ανιχνεύει πιθανή λογοκλοπή και σε μεταφρασμένο κείμενο. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως.
Μέχρι στιγμής, πρόσβαση στο Turnitin έχουν 16 ανώτατα ιδρύματα στην Ελλάδα και η βάση που δημιουργείται μέσω των υποβολών, θα είναι κοινή (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, ΕΑΠ, ΟΠΑ, ΔΠΘ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).
Δικαίωμα χρήσης του Turnitin έχουν τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στέλνοντας email στο mntaountaki<στο>tuc.gr ως εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να τους δημιουργηθεί λογαριαμός. Τονίζεται ότι οι αναφορές του λογισμικού Turnitin για πιθανή λογοκλοπή, έχουν καθαρά ενδεικτικό χαρακτήρα και η αξιολόγηση τους εναπόκειται στο μέλος ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΠ.
Εγχειρίδια χρήσης για καθηγητές, για φοιτητές.
Βοήθεια σχετικά με την αναφορά (similarity report), πώς να την δω, πώς να την ερμηνεύσω.