Ηλεκτρονικές Πηγές

Η Βι.Κε.Π. μεμονωμένα αλλά και με τη συμμετοχή της στο Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link), εξασφαλίζει για τους χρήστες της, ποικιλία ηλεκτρονικών πληροφοριακών πηγών.

Ο όρος ηλεκτρονικές πηγές περιλαμβάνει βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων και βάσεις δεδομένων πλήρους κειμένου, τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών ξένων εκδοτικών οίκων όπως Elsevier, Springer, ΙΕΕΕ, κ.λπ. Στις ηλεκτρονικές πηγές συγκαταλέγονται επίσης οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι άλλων ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, καταθετήρια, πηγές ανοικτής πρόσβασης.

Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές εξασφαλίζεται:

  • Μέσω του δικτύου του Πολυτεχνείου Κρήτης (αναγνώριση IP διεύθυνσης του Η/Υ του χρήστη)
  • Μέσω ασύρματου δικτύου Wi-Fi & guest Wi-Fi για τους εξωτερικούς χρήστες
  • Μέσω ασύρματου δικτύου της υπηρεσίας TUC@Home (υποβάλλοντας αίτημα στο Τμήμα Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων του Πολυτεχνείου Κρήτης)
  • Μέσω της υπηρεσίας VPN (εικονικό δίκτυο) του Πολυτεχνείου Κρήτης
  • Μέσω eduroam (ευρωπαϊκό πανεπιστημιακό δίκτυο)
  • Μέσω shibboleth, της υποδομής πιστοποίησης και εξουσιοδότησης (AAI) της HEAL-Link, έχετε πρόσβαση, από οπουδήποτε (δηλαδή, είτε από Η/Υ που ανήκει στο δίκτυο του ιδρύματος είτε από οποιονδήποτε άλλον Η/Υ) έως και το πλήρες κείμενο άρθρων των ηλεκτρονικών πηγών, στις οποίες έχει πρόσβαση ο HEAL-Link. Μέσω shibboleth, έχετε πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές του HEAL-Link

Quickstart στην Ανοικτή Επιστήμη

Ο ΣΕΑΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών) επενδύει σε υποδομές και υπηρεσίες υποστήριξης ερευνητών/ριών των μελών-Ιδρυμάτων του, συνδέεται με το ευρωπαϊκό οικοσύστημα φορέων για την Ανοικτή Επιστήμη και αναπτύσσει με άλλους εταίρους εκπαιδευτικές ενότητες για την προώθηση καλών πρακτικών σε συνιστώσες της, όπως η Ανοικτή Πρόσβαση και τα Ερευνητικά Δεδομένα. Το πρόγραμμα Quickstart στην Ανοικτή Επιστήμη απευθύνεται σε νέους/ες ερευνητές/ριες με μικρή ή καθόλου προηγούμενη εμπειρία που θέλουν να ενημερωθούν με σύντομο και διαδραστικό τρόπο για τη σημασία της Ανοικτής Πρόσβασης και της Διαχείρισης Ερευνητικών Δεδομένων.

Σε συνέχεια της πρώτης φάσης των εκπαιδευτικών συνεδριών που έλαβαν χώρα το χειμερινό εξάμηνο του 2024 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PATTERN (Piloting open and responsible Activities and Trainings Towards the Enhancement of Researchers Networks, HORIZON-WIDERA-2022-ERA-01), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) ανακοινώνει την έναρξη της δεύτερης φάσης εκπαιδεύσεων, η οποία θα λάβει χώρα το εαρινό εξάμηνο του 2025. 

Ο νέος αυτός κύκλος περιλαμβάνει, εκτός από το μάθημα Quickstart στη Διαχείριση Ερευνητικών Δεδομένων και το ασύγχρονο και αυτορυθμιζόμενο μάθημα Quickstart στην Ανοικτή Πρόσβαση.

Προσκαλούμε όλους/ες τους/τις ενδιαφερόμενους ερευνητές/τριες να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή με το ιδρυματικό σας email. 

Αναλυτικότερες πληροφορίες, όπως πρόγραμμα, τρόποι συμμετοχής και συνήθεις ερωτώμενες απαντήσεις, μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο https://scholarly.heal-link.gr/pattern-quickstart/ 

Επισημαίνεται ότι λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων (30) στην ενότητα που αφορά τη Διαχείριση Ερευνητικών Δεδομένων και για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία, δεν θα είναι εφικτό να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις συμμετοχής. Ο αριθμός που θα κατανεμηθεί ανά ίδρυμα εξαρτάται από το πλήθος των αιτήσεων και το πλήθος των ιδρυμάτων απ’ όπου προήλθαν. Αντίθετα, στο μάθημα Quickstart στην Ανοικτή Πρόσβαση δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός.