Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πολυτεχνείου Κρήτης παρέχει πρόσβαση στις παρακάτω συλλογές ηλεκτρονικών βιβλίων:

EbscoHost e-books

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Αριστοτελείου, προσφέρει πρόσβαση στο πλήρες κείμενο 1.351 ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω της υπηρεσίας EBSCOhost.  Το περιβάλλον αλληλεπίδρασης είναι σε αγγλική γλώσσα. Τα ηλεκτρονικά βιβλία της EBSCOhost είναι προσβάσιμα μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου (opac) της Βι.Κε.Π. και μέσω του ιστοστόπου της EBSCOhost.

HEAL-Link e-Books

Μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (HEAL-Link), η Βι.Κε.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης επιτυγχάνει πρόσβαση στις συλλογές επιστημονικών ηλεκτρονικών βιβλίων διαφόρων εκδοτών (π.χ. Elsevier, Springer, Taylor and Francis, Wiley, IΕΕΕ Proceedings, κ.α.). Επίσης και σε συλλογές ηλεκτρονικών λεξικών (π.χ. Grove Art, Grove Music).

SCOAP³ Books (παροχή μέσω HEAL-Link)

Την 1η Δεκεμβρίου 2022, η πρωτοβουλία SCOAP³ (Sponsoring Consortium for Open Access Publishing in Particle Physics ) ανακοίνωσε επίσημα την έναρξη μιας νέας δραστηριότητας,  με την οποία καθιστά βιβλία στο τομέα της φυσικής υψηλών ενεργειών και συναφών πεδίων ανοικτά, στο πλαίσιο του προγράμματος SCOAP3 for Book.

Από το ξεκίνημα του SCOAP³ το 2014, η μετάβαση επιστημονικών άρθρων σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης έχει γίνει με γοργούς ρυθμούς. Πάνω από το 90% των άρθρων που δημοσιεύονται ετησίως στον τομέα της φυσικής υψηλών ενεργειών διατίθεται ελεύθερα τόσο για τους αναγνώστες όσο και για τους συγγραφείς. Το πρόγραμμα SCOAP³ for Books είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της διεθνούς συνεργασίας  για να αυξηθεί το περιεχόμενο που διατίθεται ελεύθερα περιλαμβάνοντας ακαδημαϊκά βιβλία στη σωματιδιακή φυσική και συναφή πεδία, όπως φυσική των επιταχυντών κ.α.

Το SCOAP³ εξασφάλισε τη συνεργασία γνωστών ακαδημαϊκών εκδοτών, συμπεριλαμβανομένων των Cambridge University Press, Oxford University Press, Springer Nature, Taylor & Francis και World Scientific, για να μετατρέψει πάνω από 100 διδακτικά εγχειρίδια και μονογραφίες σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος  SCOAP³ for Books. Επίσης, συνεργάζεται με την πλατφόρμα OAPEN, η οποία παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας, διάχυσης, ψηφιακής διατήρησης και παροχής στατιστικών στοιχείων για τα βιβλία του προγράμματος. Αναγνώστες από όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε 60 περίπου τίτλους βιβλίων στη συλλογή  OAPEN Library SCOAP³ Collection, όπου περισσότεροι τίτλοι θα προστεθούν τους επόμενους μήνες. Οι τίτλοι είναι, επίσης, ελεύθερα διαθέσιμοι στους ιστότοπους των εκδοτών.

Λαμβάνοντας υπόψη τη θετική ανταπόκριση και αντίκτυπο που είχε το πιλοτικό πρόγραμμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του SCOAP³ αποφάσισε στη συνάντηση που είχε τον Νοέμβριο του 2022, να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα βιβλίων σε μόνιμη βάση προκειμένου να στηρίξει τη δημοσίευση σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης νέων τίτλων (και όχι τη μετατροπή ήδη υπαρχόντων) στα σχετικά θεματικά πεδία.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2014 και ο ΣΕΑΒ τη στηρίζει ενεργά από το ξεκίνημά της, συμμετέχοντας στο Διοικητικό Συμβούλιο και συμβάλλοντας τόσο οικονομικά όσο και ερευνητικά με τις δημοσιεύσεις των μελών του.
Για το SCOAP³: Το SCOAP³ είναι μια μοναδική στο είδος του συνεργασία με περισσότερες από τρεις χιλιάδες βιβλιοθήκες, βασικούς φορείς χρηματοδότησης και ερευνητικά κέντρα σε 45 χώρες και 3 διακυβερνητικούς οργανισμούς. Σε συνεργασία με κορυφαίους εκδότες, το SCOAP³ έχει μετατρέψει βασικά περιοδικά και βιβλία στον τομέα της Φυσικής Υψηλής Ενέργειας σε ανοιχτή πρόσβαση χωρίς κόστος για τους συγγραφείς.

Αποθετήριο "Κάλλιπος": Ελληνικά ακαδημαϊκά ηλεκτρονικά συγγράμματα και βοηθήματα

Το Αποθετήριο «Κάλλιπος» είναι ένας ιστοτόπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, στην ελληνική γλώσσα, που παρήχθησαν στα πλαίσια του Έργου «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα». Φιλοδοξία του Αποθετηρίου είναι η συστηματική καταγραφή, οργάνωση και μακροχρόνια διατήρηση των συγγραμμάτων και μαθησιακών αντικειμένων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μπορείτε να αναζητήσετε στο πλήρες κείμενο των συγγραμμάτων και μαθησιακών αντικειμένων, αλλά και να πλοηγηθείτε στα περιεχόμενα του Αποθετηρίου μέσω πέντε (5) ευρείων Θεματικών Περιοχών.

Ηλεκτρονικά βιβλία ελεύθερης πρόσβασης

  1. Openbook.gr: πύλη με βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας σε ηλεκτρονική μορφή.
  2. DOAB - Directory of Open Access Books: ο Κατάλογος Βιβλίων Ανοικτής Πρόσβασης είναι η νέα υπηρεσία για τις μονογραφίες Ανοικτής Πρόσβασης. Ο DOAB παρέχει ένα ευρετήριο για μονογραφίες και τόμους περιοδικών με επιστημονική αξιολόγηση που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με το μοντέλο της ανοικτής πρόσβασης. Ο κατάλογος παρέχει συνδέσεις στο πλήρες κείμενο των εκδόσεων, τον δικτυακό τόπο του εκδότη ή το αποθετήριο.
  3. Project Gutenberg on-line book catalogue: συλλογή που βασίζεται στην εθελοντική συνεισφορά ηλεκτρονικών βιβλίων και περιέχει υλικό σε πολλές γλώσσες. Το Project Gutenberg προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε πάνω από 38.000 ηλεκτρονικά βιβλία. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ηλεκτρονικά βιβλία ελεύθερης πρόσβασης ή βιβλια για kindle, και είτε να τα κατεβάσετε είτε να τα διαβάσετε online.
  4. Knowledge Unlatched pilot collection: ηλεκτρονικά βιβλία ελεύθερης πρόσβασης, τα οποία αγοράζονται συνεργατικά μέσω της πρωτοβουλίας Knowledge Unlatched. 
  5. Google Book Search: υπηρεσία αναζήτησης ηλεκτρονικών βιβλίων αλλά και έντυπων στην ηλεκτρονική τους μορφή. Η πρόσβαση στο πλήρες κείμενο είναι ελέυθερη για πολλά από αυτά.
  6. Manybooks Net: πρόσβαση στο πλήρες κείμένο σε 17.000 περίπου τίτλους λογοτεχνικών βιβλίων.
  7. The Online Book Page: πάνω από 30.000 τίτλοι ηλεκτρονικών βιβλίων στην αγγλική γλώσσα για προσωπική χρήση. 
  8. Global Consumer Network - ebooks: ηλεκτρονικά βιβλία που δημοσιεύονται απο το "Παγκόσμιο δίκτυο καταναλωτών". Το δίκτυο κοινοποιεί τα αποτελέσματα τοπικών συνατήσεων και διεθνούς on-line διαλόγου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στη πρόσβαση και τη χρήση υλικού που προστατεύεται από περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας. Έμφαση δίνεται στις περιπτώσεις απαγόρευσης στη πρόσβαση που χρήζουν περεταίρω έρευνας αναγνωρίζοντας τις νόμιμες ανάγκες των καλλιτεχνών και των δημιουργών περιεχομένου γενικότερα.
  9. Free ebooks με την εγγύηση των 24grammata.com: ελεύθερα διαθέσιμα ηλεκτρονικά βιβλία διαφόρων θεματικών περιοχών.
  10. ebooks4greeks: ιστοσελίδα που φιλοξενεί δωρεάν βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή.
  11. Open Access eBooks on JSTOR: βιβλία Ανοικτής Πρόσβασης, διαθέσιμα ελεύθερα, μέσω της πλατφόρμας JSTOR, με συνεχή προσθήκη νέων τίτλων.